Crescent 2000 S -59

-70 tals Custom

Om mopeden

Ännu ett blocket-fynd! Sensommaren 2015 köpte jag denna 2000S i Falun. Annonsbilden visade en halvrisig Crescent 2000S som var ganska ful med brun lack och ihoptejpad sadel. Ringde lite på vinst och förlust och var måttligt intresserad och säljaren berättade då att det var en gammal custom-moppe från -70 talet som var utställd på Hot Rod Show i Borlänge 1978. Det avgjorde saken för vem vill inte ha en moppe som har den historian?

Tog släpkärran och drog till Falun, väl på plats så såg man en del tidstypiska detaljer i lacken och att pakethållaren var borttagen. Det var väl egentligen det enda som var customiserat och moppen var rätt ful med den bruna färgen men ändå rätt cool, det var ju trots allt en Nymanskooter.

Väl hemma så räckte det med ett oljebyte och renoverad tändning för att få fart på den, körde sensommaren 2015 med den och den var ju rätt trevlig, dock lite slö då den var otrimmad. Ställde sen undan den över vintern.

När våren kom 2016 så renoverades sadeln och en pakethållare kom på plats. Då hade en kompis, Peter, blivit ganska intresserad av den och nötte lite om att han ville köpa den. Han gjorde några försök till och höjde budet lite så då fick han köpa den. Jag hade ju en 2013 som var i originalskick och med kick så det avgjorde saken, trampmoppe kan ha sin charm men det är lite tråkigt…

Sensommaren 2016 åkte jag och Peter till tidningen Moped’s årliga träff som gick av stapeln i Pythagoras industrilokaler i Norrtälje med två moppar, jag hade min Rexoped Topper och Peter tog den bruna customskootern. Väl på plats så väckte den en hel del uppmärksamhet då chefredaktören Claes Johansson blev ganska till sig av att se en custommoppe från -70 talet. Så det blev för Peter att rulla upp moppen och bli intervjuad på scen (se bilder nedan) inför en hel del folk. Kan även tillägga att den träffen var en av de bästa man har varit på, grymt mycket fina mopeder, mycket bra anordnat och suveräna lokaler.

Crescent 2000S (2010)

  • 2vxl fläktkyld Sachs
  • Trampstart
  • Toppfart 30 km/h