Zundapp KS50 -74

Moppen man aldrig tänkte skaffa

Om mopeden

En moped man egentligen aldrig varit intresserad av blev man av en tillfällighet ägare till…

En bekant hade skaffat en jättefin KS50 som var nyrenoverad men dock utan motor. Efter någon dag så hade han skaffat en 4vxl rundmotor som en annan bekant skruvade dit och ställde i ordning med de delar som fattades. Den blev sen stående ett tag när ägaren, som var intresserad av min Trapper, frågade om jag var intresserad av ett byte. Funderade ett bra tag då Zundapp var ett märke som egentligen inte hade lockat något speciellt. Blev mer intresserad efter att ha sett den några fler vändor och slog till med bytet + lite pengar.

Efter att ha åkt ett tag på den så provade jag med Athena 70cc Minitherm och en 20mm Mikuni och det blev en skaplig skillnad på prestandan. Vi körde upp den i Lill-Olles provbänk och den gav lite över 8hk på bakhjulet. Skulle säkert ha gett över 10hk om jag hade orkat bestyckat förgasaren riktigt och provat med RP-pipan.

Det som var kvar att göra på mopeden var att skaffa nya fälgbanor och ekrar för det var de som inte var tip-top när jag fick mopeden i min ägo samt byta styre, inte så förtjust i dessa Buffalo-styren.

Efter några turer med moppen så tänkte jag faktiskt sälja den och hade en köpare som vill ha den men tyckte att den var för mycket trimmad. Så jag plockade av 70cc cylindern med topp och förgasaren. Skruvade dit 50 cc cylindern och 17mm förgasaren. Den presumtiva köparen tyckte att den gick för fort ändå! Vid det laget hade jag ångrat mig lite och ville ha kvar mopeden. Numera så finåker man på den ibland vid bra väder.

Uppdatering 2021-06-02
Mopeden är avyttrad och rullar numera i en annan del av Dalarna

Zundapp KS50 -74

  • Nyrenoverad 4vxl ”rundmotor”
  • 17 mm Bingförgasare
  • 50cc Athena Minitherm
  • Kokusan brytarlöst med retardering